Discurs al ple d’investidura de la Crida per Valls-CUP

Bon dia a tothom,

en nom de la Paloma, del Jordi Robert i d’un servidor, us volem donar les gràcies a tots i totes els que ens acompanyeu en aquest Ple de Constitució del nou Ajuntament. Iniciem aquest mandat amb la il·lusió i la responsabilitat de gestionar la voluntat de 1562 vallencs i vallenques i el compromís de ser la seva veu a l’Ajuntament. Volem agrair sincerament la confiança que ens han fet, moltes gràcies. Igualment volem agrair als companys i companyes de la Crida per Valls-CUP l’esforç, les ganes i el suport, vosaltres també sou els imprescindibles. Agrair i felicitar també, com no podia ser d’altre manera a la resta de partits avui aquí representats i a les persones, companys i companyes, amb qui a partir d’avui compartim la responsabilitat de representar als vallencs i vallenques.

Legislatura rere legislatura el nostre projecte polític creix, igual que el de la CUP a nivell nacional. Ja no som ni tan joves, ni tan utòpics com alguns pensàvem, som l’alternativa real i cada cop som més els que vivim el canvi. Aquest fet ens legitima i ens encoratge a seguir treballant com hem fet fins ara per què no som nosaltres, els regidors i regidores, sinó la força de la gent la que aconseguirà capgirar la història. Nosaltres rebutgem un sentit paternalista de fer política i defensem que el centre d’acció i de decisió política rau en els ciutadans, per això seguirem treballant des de l’Ajuntament i altres institucions per establir mecanismes de democràcia directe i participativa. Posarem tot l’esforç en fer possible tot allò que proposem, a fer-ho real, si cal, al marge de les institucions i a seguir fent molta pedagogia per apropar la política a la ciutadania i donar veu al sense veu . No podem oblidar que avui estem aquí gracies al silenci còmplice de més del 40% de la població. La baixa participació es cronifica i és responsabilitat de tots i totes seguir treballant per apropar la política als ciutadans i a fer de la responsabilitat pública que avui tots i totes assumim un acte d’honradesa, humilitat i dedicació al servei dels interessos comuns.

Avui conclou una legislatura però això no suposa un tornar a començar. Tenim memòria i bagatge polític suficient per recordar tot allò que s’ha fet i s’ha dit o ha quedat en el tinter. Mantindrem la nostra coherència política i serem oposició propositiva però també combativa. Per davant tenim una legislatura amb gran reptes de ciutat que ens portaran moltes hores de feina i dedicació: POUM, Pla especial de torrents, PIUS, Museu Casteller, grans temes que ompliran moltes portades i ens obligaran a arribar a acords de ciutat, però també hi han molts altres temes que per menors que semblin per nosaltres són molt importants per definir quin model de ciutat volem, que no és altre que una ciutat del poble i per al poble. Per això seguirem insistint perquè Valls sigui una ciutat cohesionada, intercultural, cooperativa i solidària, capaç de reconèixer l’altre sense prejudicis ni recances. Una ciutat inclusiva, de tots i de totes, per seguir apostant perquè tothom pugui viure plenament, sense exclusions de cap tipus. Volem una ciutat educadora sense segregació escolar ni escoles gueto, un pla educatiu d’entorn i una comunitat educativa implicada i participativa. Crear llocs de treball dignes basats en l’economia social, cooperatives de professionals apoderats per seguir endavant i assemblees d’aturats per recuperar l’autoestima i tot allò que han perdut.

No creiem en les grans infraestructures sinó en la planificació i la rehabilitació dels espais existents com a garant de la conservació de la nostra ciutat, del nostre patrimoni i de la nostre història. Volem un Barri Antic digne, atractiu per a les persones que hi vulguin viure i treballar. Volem recuperar espais comuns basats en un arquitectura social i sostenible, recuperar els carrers i els nostres torrents. No negociarem amb la misèria d’un model que empobreix les classes populars. Amb l’ajuda de tots i totes hem d’aturar els desnonaments, facilitar l’accés a l’habitatge, a l’alimentació i a l’atenció sanitària pública i de qualitat. Insistirem també per crear una xarxa de centres cívics als barris i teixir xarxes comunitàries potents capaces de generar espais autorganitzats de decisió col·lectiva sense la tutela paternalista de les institucions. Creiem en la creació cultural i artística local i per tan seguirem defensant un altre model cultural per la nostra ciutat.

Iniciem aquesta legislatura també en el marc d’un procés d’alliberament nacional que no podem passar per alt, tot el contrari. Pensem que per seguir endavant, aquest procés requereix també de l’activació territorial. El procés nacional anirà de la mà de la capacitat d’organització, participació i implicació que la societat civil tingui en els municipis, viles i ciutats. Els municipis catalans sempre han estat motor dels grans canvis polítics del país. És en aquest espai on les persones viuen, conviuen, es relacionen i s’organitzen. És a peu de carrer on els moviments veïnals, els moviments socials, les entitats, les associacions i els partits polítics conviuen en la realitat del dia a dia i esdevenen agents dinamitzadors del canvi social i polític que reclama el poble català.

Estem convençuts que el municipalisme i l’activació territorial serà un dels motors que ens portarà a fer efectiva la independència, però també des d’on hem de reclamar el marc històric dels Països Catalans. Les reivindicacions que avui emergeixen al Principat i a la resta de territoris ens obliguen a definir un horitzó conjunt. Cal doncs, redoblar esforços i que els agents socials, els partits i la societat civil juguin un paper actiu en la reivindicació nacional dels Països Catalans.

En un any especial pels Països Catalans, quan fa 20 anys de la mort del cantant i poeta Ovidi Montllor, em permetreu que acabi amb unes paraules seves:

Floriran flors i cants i alegries.
Floriran crits i cors i paraules.
En el dia que durarà anys,
braços lliures i boques i mans.

Visca la Terra!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s