Discurs de Francesc Martinell a l’acte “Compromesos amb la Independència”

Companyes, companys:

Aquesta és possiblement la primera vegada que em toca posar-me darrera un faristol per parlar del vell somni de llibertat del poble català. Per sort em toca fer-ho en nom de molta gent i per sort també, no diré res que no hagi dit molta gent després de tants anys de lluita.

Al llarg de la nostra història, Catalunya i les seves institucions han estat a l’avantguarda dels processos democràtics a Europa i per descomptat a la resta de l’estat espanyol. Han estat segles de lliçons i aprenentatges en què el poble català mai ha acceptat la tutela de tercers, sempre ha volgut ser protagonista i participar de les decisions que afecten el nostre futur com a poble. Ara doncs, no podem aturar-nos en aquest procés d’aprofundiment democràtic i d’emancipació nacional, ens ho devem a nosaltres, a cadascú dels que formem part d’aquest procés, als que vindran i als que un dia ens van deixar en herència uns valors que avui també són els nostres.

A aquestes alçades no podem cometre errades.

És cert que totes tenim sensibilitats diferents sobre els passos que cal seguir, fins i tot del que significa la independència però no hem de tenir por de confrontar les nostres idees. Del debat i de la pluralitat en vindrà l’encert. Diuen que «quan tothom pensa igual, ningú pensa» i aquest procés no hauria de ser el resultat de les decisions d’una minoria. Hem d’apel·lar a la intel·ligència col·lectiva i recordar que els pitjors errors els hem comès quan la voluntat popular s’ha vist supeditada al tacticisme polític. En canvi els moments de major encert i eufòria coincideixen amb els moments de més obertura, de més participació, com a màxima expressió de la voluntat col·lectiva.

És sens dubte, la força de la gent, la que ha d’impulsar aquest procés i desbordar els marcs legals existents. Hem esgotat totes les vies legals i hem topat una vegada i una altra amb un Estat immobilista i despòtic que ens deixa com a única opció possible la desobediència civil, pacífica i democràtica. El 9N vam aprendre a desobeir, precisament perquè necessitàvem desobeir. No existeixen ni terceres vies ni reformes constitucionals, creiem que la ruptura i la desobediència ens apodera, ens uneix, ens fa més lliures i són l’únic camí per assolir els nostres objectius com a poble.  No podem caure en el confort del victimisme, vull votar i no em deixen, NO! per davant tenim el repte de construir un nou país i d’aquí al 27S hem de dotar de contingut el procés independentista i hem d’estar disposats a desobeir les vegades que faci falta, tot depèn només de cadascuna de nosaltres!

En el punt en el que estem, el procés no pot quedar estancat i limitar-nos a participar, hem d’anar més enllà i per això creiem que hem d’activar processos de decisió col·lectius que desemboquin en un Procés Constituent. Tot aquest procés no pot reduir-se a la voluntat d’uns pocs que proposen el què, el quan i el com, creiem que hem de poder decidir col·lectivament sobre molts aspectes que ens ajudin a definir què hi haurà l’endemà de la independència.  Tan sols organitzant-nos, participant, obrint espais de debat, de transparència i decidint col·lectivament serem capaces de conèixer la voluntat del poble català. D’aquí al 27S el poble català ha de ser capaç d’expressar-se i de fer propostes polítiques i socials que ens ajudin a decidir quin país volem ser. Creiem que un procés constituent obra les portes a apoderar les classes populars, que la societat civil senti que la seva opinió es té en compte i contribuir així a assolir la majoria necessària que ens condueixi a  la victòria.

Pensem que per seguir endavant, aquest procés requereix també de l’activació territorial. El procés nacional anirà de la mà de la capacitat d’organització, participació i implicació que la societat civil tingui en els municipis, viles i ciutats. Els municipis catalans sempre han estat motor dels grans canvis polítics del país. És en aquest espai on les persones viuen, conviuen, es relacionen i s’organitzen. És a peu de carrer on els moviments veïnals, els moviments socials, les entitats, les associacions i els partits polítics conviuen en la realitat del dia a dia i esdevenen agents dinamitzadors del canvi social i polític que reclama el poble català.

Estem convençudes que el municipalisme i l’activació territorial serà un dels motors que ens portarà a fer efectiva la independència, però també des d’on hem de reclamar el marc històric dels Països Catalans, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Pensem que el procés que hem iniciat al Principat ha de servir per activar i alimentar  les aspiracions sobiranistes de la resta de territoris. De fet, això ja està passant! El País Valencià i les Illes s’estan movent intensament, no podem fer veure que no existeixen. Les reivindicacions que avui emergeixen a la resta de territoris ens obliguen a definir un horitzó conjunt. Cal doncs, redoblar esforços i que els agents socials, els partits i la societat civil juguin un paper actiu en la reivindicació nacional dels PPCC.

Catalunya, els Països Catalans, estem davant l’oportunitat històrica d’esdevenir un marc de referència pels pobles d’Europa, no tan sols per estar realitzant un procés d’independència sinó perquè aquest procés s’ha de convertir també en una lluita per a la transformació social. El que passa aquí, pot ser l’esperança de tanta i tanta gent a Europa. De les treballadores europees que lluiten contra la pobresa i les desigualtats socials; dels immigrants d’Europa que lluiten contra la precarietat social, laboral i econòmica; dels activistes d’arreu que treballen per la conservació del patrimoni cultural i paisatgístic, per mantenir viva la seva cultura i la seva llengua; també pels estudiants que volen eradicar la corrupció, els tractes de favor, els pactes ocults entre les elits i un sistema inadmissible de portes giratòries. Tenim l’oportunitat històrica de ser un referent també per totes aquelles que lluiten contra qualsevol forma d’opressió. Aquest és el reconeixement internacional que volem.

Companyes, companys la història l’escrivim entre totes les persones que estimem aquesta terra, siguem-me protagonistes. Tota la vida és ARA, quan la il·lusió i la força dels somnis ho poden TOT.

VISCA LA TERRA!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s