[OPINIÓ] Qui diada passa any empeny

Un dia tan celebrat i concorregut com el de Sant Jordi, patró de la nostra terra, cal posar sobre la taula alguns aspectes forjats a cop de tradició. No es tracta d’aigualir la festa sinó d’aprofundir en una mirada crítica a les tradicions perquè esdevinguin més justes i lliures.

Avui els catalans i catalanes sortiran als carrers per triar i remenar les múltiples ofertes editorials i comprar els millors llibres i les millors roses. El llibre pels homes, la rosa per les dones i qui diada passa any empeny sense fer-se cap pregunta. Que no llegeixen les dones? Que no ens agraden les flors als homes? Segurament hi deu haver de tot, en una banda i a l’altre, però assumir aquesta tradició sense fer-se cap pregunta ho considero poc apropiat pels temps que vivim.  Socialment hem avançat poc en igualtat de gènere, tan sols hem aconseguit posar sobre la taula alguns gran temes gràcies a la lluita de moltes valentes.  Tanmateix hi ha aspectes més subtils, però no per això menys importants, en els quals el masclisme es vesteix de tradició i segueixen passant desapercebuts.

El micromasclisme és masclisme normalitzat i contribueix a la dominació i violència contra les dones a la vida quotidiana. A diferència d’altres formes de violència masclista que poden ser socialment condemnades i denunciades, habitualment aquestes, més subtils, reflecteixen i fomenten la desigualtat entre gèneres i són legitimades per l’entorn social.  Regalar una rosa a una dona no és un acte de violència sinó l’actitud masclista d’una societat patriarcal que conclou que el dia de Sant Jordi els homes regalin roses i les dones llibres. L’accés a la cultura no és un dret per a tothom?

La lluita feminista no és una lluita només de les dones, la lluita feminista és una lluita social, transformadora i inclusiva que ens afecta a tots i totes. Gràcies a la lluita de moltes valentes avui dia parlem de sufragi universal, igualtat de gènere, violència masclista, conciliació familiar, llibertat sobre el propi cos, maternitat i paternitat, etc. No contribueix això a construir una societat millor? Socialment més justa? Hem de trencar amb la visió masclista de les dones servicials, dòcils, fràgils, sensibles i submises, perquè la seva lluita és la nostra, és la de tots i totes.

Finalment, comprem llibres per Sant Jordi però no ens oblidem de llegir durant tot l’any, regalem una, dues o un ram de roses però pensem també si té ganes de llegir i no poseu cara rara si ella avui us regala una preciosa flor.

Francesc Martinell, cap de llista de la Crida per Valls-CUP 

CISCU

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s