[OPINIÓ] Hem de pensar l’educació més enllà de l’escola

L’educació és la base d’una societat i, per tant, per construir-ne una de nova és necessari també una nova educació. Just ara es quan es fa més necessari construir-la, en una greu crisi econòmica capitalista com aquesta, on l’educació és un dels tres grans aixoplucs per defugir de la pobresa, junt amb la comunitat/entorn i el treball.

L’educació és una eina de cohesió social i, tal i com diu el sociòleg Xavi Bonal, “al segle XXI, és molt important com per deixar-la només en mans de l’escola”. I és ben cert, doncs l’educació ha de ser l’eina que permeti a través d’una xarxa de mares i pares, professorat i agents socials el treball conjunt per l’aprenentatge i l’adquisició de valors per part dels i les més joves. En aquests moments ha quedat gairebé en mans del professorat i s’ha oblidat el paper educador de les famílies, de la ciutat i de la pròpia societat.

L’educació ha d’anar més enllà de les aules, és un fet i una necessitat. La qüestió està en realitzar intervencions educatives comunitàries reals, transversals i consensuades amb la comunitat educativa. Per això, a Valls necessitem un Pla Educatiu de Ciutat (PEC) per treballar de forma transversal des de diferents àrees i vertebrar el mapa educatiu de la ciutat de la llar d’infants fins la formació permanent d’adults. Un PEC que treballi per crear rutes escolars segures per l’alumnat que faciliti la mobilitat a peu, una escola de pares i mares per enfortir els lligams entre famílies i dotar-les dels coneixements necessaris, capaç de reempendre el Pla Educatiu d’Entorn per tal de potenciar el treball i l’aprenentatge en xarxa, incrementar l’èxit acadèmic i augmentar la participació de les famílies i els infants en el sistema educatiu.

Per altra banda, l’actual sistema agreuja les desigualtats entre els infants i el jovent, condicionats per la seva classe social, l’indret de procedència i, molts cops, pel seu gènere. A Valls, és totalment necessari un pla de millora de l’equitat educativa per reduir els nivells de desigualtat del sistema educatiu i millorar-ne l’eficàcia, a través de programes de socialització i beques per garantir l’accés als materials i als llibres escolars, al menjador i al transport i a les colònies; cal treballar colze a colze amb les AMPES per realitzar activitats extraescolars i calen ajuts per la llar d’infants.

Per tot això, des de la Crida per Valls-CUP apostem per un enfortiment de les sinèrgies entre els diferents integrants de la comunitat educativa i la societat per tal de bastir una nova educació pública, del poble i per al poble, en català i laica. Fer de Valls una ciutat educadora està a les teves mans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s