L’única festa del Museu Casteller que espera la Crida per Valls-CUP és la de inauguració

La formació recorda que és la tercera primera pedra que s’anuncia i critica l’electoralisme desbocat d’Albert Batet. Demana fer front als reptes del Museu Casteller i a les implicacions que té per la ciutat

Aquest divendres se celebrarà la tercera festa d’inici de les obres del Museu Casteller, motiu pel qual la Crida per Valls-CUP ha aprofitat per valorar el caràcter electoralista d’aquest esdeveniment, que se suma a tot un seguit d’inversions d’última hora per arreglar els carrers de mig Valls. La formació critica la quantitat de notícies, vídeos, maquetes, projectes, actes i discursos que ha donat de sí el Museu Casteller des de què el 2003 Dolors Batalla va posar la primera pedra a l’edifici dels Quarters de Valls, amb una gran festa de celebració. El 2008, malgrat l’oposició dels veïns i una manifestació en contra, CiU va decidir traslladar-lo a Ruanes per aprofitar la gran operació urbanística que INCASOL hi preparava i a l’octubre del 2009 es va celebrar la segona festa del Museu Casteller, amb el conseller Tresserras i representants de les colles castelleres com a convidats, pilars al Pati, visita als terrenys i anunci de segona primera pedra per al 2012.

Finalment l’ARE de Ruanes esdevé un desastre (anunciat i denunciat) i el Museu es reubica al Barri Antic. La jugada mestra de CiU li va costar a Valls 400.000€ del projecte executiu, llançats a la paperera. Pel camí també perdem l’adaptació del projecte museològic de Can Segarra als Quarters i el projecte museogràfic, les campanyes publicitàries i les hores d’administració i serveis professionals invertides en el periple del Museu. Però també perdem moltes més coses que a la llum de l’autocomplaença d’aquest divendres cal recordar i revertir:

 

Museu 1

 

El Museu Casteller, una oportunitat i un llast

1. Per fer el Museu al Barri Antic l’Ajuntament va pagar a preu d’or a INCASOL uns terrenys en els quals no hi pensava fer res i que bé podria haver cedit; aquesta és una conseqüència més de la jugada de Ruanes. Encara és hora que aquest organisme públic que ha guanyat molts diners a Valls faci un servei a la ciutat i s’impliqui en la reconstrucció del Barri Antic.

2. Hem desviat al Museu la inversió de la Llei de Barris per la construcció del Centre Cívic. El Museu Casteller dinamitzarà el barri, però tot barri degradat que s’ha acabat recuperant té un bon Centre Cívic. Estem d’acord en prioritzar la infraestructura del museu per davant del centre, però no estem d’acord en que s’abandoni el contingut, l’activitat, els recursos que representava el projecte de centre.

3. Amb el Museu Valls ha perdut l’habitatge de protecció oficial previst al C/Espardenyers i l’habitatge dotacional previst al nou Centre Cívic. Junt amb la no construcció de l’habitatge vinculat a la construcció de la nova biblioteca, hem perdut les grans oportunitats d’habitatge nou pel barri.

4. El Museu Casteller suposarà una oportunitat per la ciutat si tenim una estratègia perquè dinamitzi el comerç, el turisme i l’activitat social. Encara no hem vist cap Pla ni document que expliqui com aprofitarà la ciutat aquesta infraestructura. Aquest és el debat que cal compartir i on s’han de dedicar esforços, no a actes electorals camuflats.

La Crida per Valls-CUP demana al govern que es comprometi a dur a terme el projecte d’intervenció social que contenia el centre cívic, que n’habiliti els espais, recursos i personal necessaris per a aquesta funció. També demana per enèsima vegada un calendari per desencallar l’habitatge dotacional previst a la nova biblioteca. El barri antic no es pot quedar sense les intervencions socials previstes en la Llei de Barris, davant la situació preocupant de degradació social d’aquest. Al barri li cal encara un projecte de transformació social, d’intervenció comunitària, de cohesió social i cultural, de treball amb l’exclusió social, de dinamització del veïnat, i el Museu Casteller hi ha de jugar un paper important. És d’aquests temes dels què vol parlar la Crida per Valls-CUP, i no d’una festa que amaga la realitat, el debat i els reptes del Museu Casteller.

Per tot plegat, la Crida per Valls-CUP es pregunta si no hagués estat més humil una mica d’autocrítica per part de l’Ajuntament i deixar per a la inauguració unes celebracions grotesques a la llum d’aquest periple lamentable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s