[Opinió] Crida per una Sanitat Pública

Segurament a la sanitat és on més s’ha posat en evidència el que ha defensat la Generalitat dels anys vuitanta del segle passat fins als nostres dies, un sistema capitalista molt bèstia i corrupte al servei dels amics. Si eres del club, tenies dret al pastís, la qual cosa ha generat una política molt poc transparent i totalment antisocial.

Les contradiccions del sistema sanitari català comencen en el mateix moment del traspàs de competències: l’ICS només té vuit hospitals públics i es va maquillar la manca d’infraestructures amb una xarxa hospitalària privada que és la XHUP, tot un conjunt de centres sanitaris de titularitat privada, amb els que el Catsalut contracta la seva prestació de serveis. Són fundacions, hospitals municipals, institucions religioses…, el Pius de Valls és un d’ells. En els primers moments ja es va barrejar el públic i el privat, amb la creació d’un gran sector concertat, molt difícil de controlar.

El pressupost de la sanitat és una de les parts més importants de tot el pressupost anual de la Generalitat, però en comptes de procurar un eficient control públic d’aquesta gran quantitat de diners, el Catsalut ha repartit en gran mesura el pastís entre tot un conjunt de proveïdors de serveis sanitaris, la qual cosa ha afavorit la creació de tot un nombre important d’empreses, les empreses dels amics, amb unes adjudicacions sense la més mínima transparència.

En aquesta legislatura, la CUP de Reus i la revista Cafè amb Llet, han estat decisius per destapar tota la trama corrupta, amagada darrere la sanitat catalana, les cares de directius d’empreses i polítics de la Generalitat, tots ells enriquits a costa de la salut pública, han aparegut en cartells de denúncia i en els mitjans de comunicació. El grup de treball de la CUP per la Sanitat Pública, no ha escatimat esforços per la difusió i acusació d’aquesta escandalosa i vergonyosa corrupció.

Però els que manen mai no en tenen prou, recentment estem veient una nova maniobra per triturar i privatitzar, encara més la sanitat pública. A Lleida volen imposar un Consorci, però de moment, la gran resposta ciutadana ho està paralitzant. Escarmentats per l’oposició a les terres de Lleida, a Tarragona en diuen Plans Funcionals, però és el mateix, una estratègia per afavorir que les empreses privades tinguin accés directe a la gestió i puguin maximitzar els seus beneficis. Sota un marc que en diuen legal i paraules que sonen bé, com per exemple cooperació, eficiència, optimització dels recursos,…., aquestes maniobres poden disminuir greument la qualitat del servei i crear una gran pantalla negra, per amagar i evitar el control dels diners públics a qui correspon, al poble representat en el seu Parlament.

Amb tot aquest panorama, el futur del Pius no invita a l’optimisme, els usuaris poden veure disminuïts una bona part dels serveis que presta el seu hospital de referència, ocasionant greus perjudicis i unes pesades molèsties de desplaçaments o manca d’una atenció més puntual, ràpida i humanitzada. Els treballadors poden veure perillar el seu lloc de feina i suportar més retallades, després de les que ja han patit en tots aquests anys de crisi. Segons el Comitè d’Empresa, els treballadors han aportat 5,6 milions d’euros durant els anys 2012, 2013 i 2014, per garantir la viabilitat del centre i el seu equilibri pressupostari. Actualment la situació és complicada, sense un conveni i amb l’amenaça de perpetuar per aquest any 2015, les retallades pactades només fins al passat desembre. Per aquest motiu, cada dimecres a les dotze del migdia es fa una concentració reivindicativa fins que s’aclareixi aquesta situació.

El govern de CiU, per evitar conflictes en un any electoral, s’ha tret de la màniga un augment de tarifes per destinar-les a incrementar les retribucions salarials. Al Pius correspondrien uns vuit-cents mil euros que servirien per compensar l’última retallada del 3,5%, però només per aquest any electoral del 2015. Què passarà a partir del 27S?, i el 2016,….? Segur que els usuaris i treballadors continuaran, com a mínim amb una incertesa permanent sobre el futur del seu hospital de referència.

Us emplacem a tots i totes a participar de la Crida per la Sanitat Pública. Podeu informar-vos-en a cridapervalls@gmail.com.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s